18/9/08

EL WOODY ALLEN LITERARI

Amb l’estrena de Vicky Cristina Barcelona de Woody Allen és moment de repassar alguns dels llibres que el cineasta ha escrit.
Possiblement a més dels guions de les seves pel.licules destacaríem Tots els contes de Woody Allen que va publicar Columna en català a l’any 2002. En un sól volum recull: Sense plomes, com ensorrar la cultura i Efectes secundaris.
Woody Allen ens ofereix extractes del diari d'un revolucionari llatinoamericà, les memòries del barber de Hitler, una breu història del crim organitzat als Estats Units al pur estil Allen amb l’ironia i l’humor com a principals ingredients.
L’any 2007 Columna i Tusquets editava Pura Anarquia on Woody Allen tornava a repetir la mateixa fòrmula que en els anteriors llibres de contes. la meitat d'aquests relats va aparèixer a la revista The New Yorker, els altres 9 contes són completament inèdits. La seva varietat de personatges inclou un escriptor pretensiós a qui tempten per novel·lar una pel·lícula; una mainadera que escriu un llibre corrosiu sobre el matrimoni benestant que l'ha contractada; o un guionista fracassat que es reconverteix en redactor de pregàries sol·licitades al lloc de subhastes d'internet eBay. En aquest petit repàs de l’univers literari de Wooy Allen no em volia oblidar del llibre Desmuntant Woody Allen, que va escriure Víctor Fernández, que recollia les millors frases del genial director.


Woody Allen va néixer al districte del Bronx de Nova York, tot i que va passar la infantesa a Brooklyn. Als catorze anys aprengué a tocar el clarinet i als setze ja començà a escriure acudits per al "New York Post", el primer dels quals es publicà el 25 de novembre de 1952.
El 1953 fou contractat per un agent publicitari per escriure acudits, i durant un any inicià diferents cursos a la Universitat de Nova York, que no completà. Després de treballar de guionista en programes de ràdio i televisió, començà a ser reconegut per escriure "gags" per a l'humorista Sid Caesar, el primer dels quals fou emès el 2 de novembre de 1958.

1 comentari:

el llibreter ha dit...

Doncs jo he perdut el compte de les vegades que he regalat els contes de Woody Allen.

Salutacions cordials.