11/9/08

PÀGINES I MÉS PÀGINES DE BOLETS

Els bolets no només estan presents al bosc i a la cuina. Les llibreries també s’omplen aquests dies de novetats relacionades amb el món boletaire. aquests llibres ens poden ensenyar a conèixer molt més cada espècie o bé com cuinar-lo amb mil i una recepta que faran les delícies fins i tot als paladars més exigents. També ens poden descobrir els indrets on si tot va bé els podem cercar. Per tant abans d’agafar la motxilla i els estris necessaris per passar una diada boletaire millor que ens informem abans.
D’opcions en tenim un bon grapat. Comencem forts aquest repàs amb una de les obres més completes Bolets dels Països Catalans i d’Europa. Manual d’identificació (Omega) ens ofereix un repàs a més de 900 bolets amb descripcions molt acurades en les gairebé 1000 pàgines.
L’editorial Ara Llibres ens presenta aquest any dues novetats relacionades amb els bolets. 100% Bolets de Gerard Malet ens ofereix un recorregut per les fires boletaires, consells, curiositats i també anècdotes relacionades amb aquest món. Una de les coses que més preocupen als boletaires i sobretot als no iniciats és saber on poder trobar-los Per això Ara Llibres ha publicat La segona part de El Secret més ben guardat també és una de les altres novetats on el boletaire Marc Estevez ens mostra diversos recorreguts on podem trobar bons bolets i quins són els millors mesis per trobar-los.
Aquest any també és novetat El mapa dels bons bolets a Catalunya (Pòrtic). Podríem dividir-lo en tres parts. En la primera, Ramon Pascual ha fotografiat i descrit els 40 bolets comestibles més corrents i 11 bolets metzinosos que cal conèixer abans d'iniciar l'aventura d'anar a collir-los. Núria Duran ha seleccionat receptes de cuina per a cada bolet, i recomanacions per condicionar els bolets secs, escabetxats o en conserva. Finalment el col·lectiu de boletaires Tocats pel Bolet ha contribuït, amb les seves notes de dietari, a explicar vivències, dubtes, èxits i fracassos de les seves collites. Per cert, els més menuts també tenen la seva pròpia guia.
L’editorial La Galera va publicar l’any passat La meva primera guia de bolets que ofereix als joves unes 15 fitxes dels bolets més comuns i consells per anar al bosc. Un cop llegides algunes de les pàgines d’aquests llibres ja podem anar a la montanya a buscar o caçar bolets. Això sí, aneu amb compte de no malmetre el camp.
Podeu escoltar l'entrevista realitzada a Ràdio Sant Andreu amb Gerard Malet, autor del llibre 100% bolets.