16/2/10

BULEVARD DELS FRANCESOS. Ferran Torrent

Editorial: Columna
Pàgines:408 pags
Sempre és un plaer el retorn de Ferran Torrent. L’escriptor de Sedaví ha publicat Bulevard dels francesos on retrata la València dels anys seixanta i la vida de tres joves comunistes-Josep, Felo i Teresa en plena dictadura franquista.
Bulevard dels francesos arreca a l’any 1962 tot i que també viurem moments situats a l’any 2004. Es tracta possiblement de les novel·les més ambicioses de Ferran Torrent si tenim en compte el número de pàgines, unes 400 i el temps que l’hi ha dedicat, uns sis anys.
Els tres joves protagonistes manifesten el seu desacord respecte de la línia oficial del Partit Comnista i al mateix temps la investigació de la mort d’una rica hereva provoca un xoc frontal entre Sebastián Piñol, un honest comissari de policia, i Vicente Rodrigo, l’expeditiu cap de la Brigada Politicosocial. En aquesta història també s’hi trobem implicats personatges com «el Messié», un lladre de coll blanc i Carol, la vedet d’un nightclub. De fet, les circumstàncies d’una família ja destrossada per la Guerra Civil, els Baixauli, enllaçaran aquest relat gairebé d’època amb un altre que discorre de manera paral·lela en el present, amb homes i dones que resisteixen com millor poden els temps que els han tocat de viure.
Dues històries la del passat i la del present que conflueixen un una de sola on Ferran Torrent retrata la societat valenciana dels anys seixanta i l’actual.