2/2/10

A SUÈCIA HI HA VIDA MÉS ENLLÀ DE L'IKEA.

Es parla molt de la novel·la negra sueca i en molts casos es cau en un gran error a incloure en un mateix sac a Stieg Larsson, Hening Mankell , Camilla Láckberg i Assa Larsson.
No ens enganyem, l’únic que tenen en comú és que són suecs i fan novel·la negra. Per la resta cadascú camina per si sol amb notables diferències en quan a estil i posada en escena.
Asa Larson i Camila Läckberg comparteixen alguns aspectes literaris com el de situar les seves novel·les en els pobles on van néixer. Fet, que en algunes ocasions els hi ha comportat algun a incomoditat. Situar tot un seguit d’assassinats en un petit poble com Fjälbacka o Kiruna.
L’escriptura de Läckberg és molt elegant i cuida molt els detalls però Larsson és molt més directa. Sense fer comparacions que puguin resultar incòmodes o enganyoses, la primera seria més Agatha Christie i la segona més Cormac McCarthy.
Gràcies a la literatura, també aprofiten per fer denunciar determinats temes relacionats amb la pornografia infantil, violència de gènere, sectes etc. En moltes ocasions, una novel·la representa un bon mitjà i per difondre aquestes denuncies.
Gràcies a Stieg Larsson i Henning Mankell hem pogut conèixer tot un seguit d’autors suecs que ens han demostrat la seva gran qualitat en el gènere. Però no ens hem d’oblidar dels pares de tots ells i de la literatura negra europea com són el matrimoni format per Maj Sjöwall i Per Wahlöö. El seu personatge de Martin Beck va protagonitzar deu novel·les que fins i tot Hollywood va fer adaptacions al cinema i que avui en dia s’han reeditat aquelles novel·les.
Per cert, el nom del personatge d’Asa Larsson, l’advocada Rebecka Martinsson, és un homenatge a Martin Beck (reBECKa MARTINson).

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Quina gràcia l'homenatge de la Larsson a Martin Beck.
Els del matrimoni suec m'han agradat moltissim. Sols n'hi trobat 3 en català, a veure quan els 7 restants.
D'escriptors del fred, l'islandès
incomparable Arnaldur Idriadsson
(no ho escric bé), no us perdeu
el seu ùltim llibre "La veu"

Rosa ha dit...

Jo afegiria que a Suècia hi ha vida més enllà de l'Ikea i de la novel·la negra sueca (de bon rotllo i sense desmerèixer la novel·la negra sueca i tots aquells a qui els agrada)

Anònim ha dit...

Algú esta llegin o s'ha llegit,
l'ùltim llibre de Asa Larsson?
"Sang vessada". I ès que no m'agrada gens.
Ahir a la Vanguardia figurava el
mès venut
L'estic llegin, però no puc mès.
A veure si algú hi veu alguna cosa.
Llàstima ja que el primer em va agradar. "Aurora Boreal"

Josep ha dit...

Soc molt lector i m'ho empasso gairebé tot però amb Asa Larson no he pogut: la trobo infumable

Dankor ha dit...

Encara no he llegit res de Asa Larson, però no es la primera vegada que escolto comentaris negatius...la deixaré de banda i aniré a per la Camila Läckberg.

Judith Mateu ha dit...

L'Asa Larsson per mi està prou bé però la Camilla Läckberg és molt millor!! M'he llegit els tres llibres en un moment!! Ja tinc ganes de que en surtin més!!