1/2/10

CAMILLA LÄCKBERG, LA NOVA REVOLUCIÓ DE LA NOVEL·LA NEGRA SUECA

Camila Läckberg s’ha convertit en una de les veus més destacades de la novel·la negra sueca.
Les novel·les La princesa de gel, Los gritos del pasado i Les filles del fred han demostrat la seva qualitat en el terreny del thriller. Seguidora de l’escriptora Agatha Christie, ha desenvolupat les seves històries al poble on va néixer, Fjällbacka, un petit poble coster de menys de mil habitants. Avui en dia ha situat al mapa aquesta població que ja s’ha convertit en lloc de peregrinatge per part dels lectors de Camilla Läckberg.
Nascuda a l’any 1974, als quatre anys ja va començar a destacar en el terreny del misteri i del crim quan va escriure una història on el Pare Noel matava a la seva dona. La princesa de gel va suposar el seu debut literari però la consagració va arribar amb Les filles del fred.
Les seves històries poden llegir-se sense seguir l’ordre de publicació, malgrat que el nexe comú sigui l’escriptora Erica Falck i el seu marit policia Patrick Hedströn i la població de Fjällbacka.

La primera novel·la publicada per Läckberg és La princesa de gel (Amsterdam/Maeva) L'escriptora Erica Falck torna al seu poble natal, Fjällbacka al heretar la casa dels seus pares, morts fa poc en un accident de trànsit, i intenta acabar la biografia que té entre mans.
Al cap de pocs dies, un veí descobreix el cadàver d'Alex Wijkner, la seva amiga d'infantesa, en una banyera plena d'aigua gelada i amb les venes tallades. Erica comença a investigar la vida de la víctima al l’ajut del comissari Patrick Hedstrom i descobrirà que Alex ha estat assassinada.

A los gritos del pasado (Maeva) la relació entre Patrick Hedstrom i Erica Falck és molt més que profesional. Ella està embarassada de 8 mesos però un nou assassinat trasbalsa la vida tranquil·la de Fjälbacka. Un nen descobreix el cadaver d’una jove turista, però el més curios és l’aparició al costat del cadàver de les restes de dues dones desaparegudes anys abans. Les autòpsies demostres que van ser estrangulades i torturades. Sembla ser que els morts estan relacionades amb el fanatisme religiós.

La tercera novel·la de Camilla Läckberg, Les filles del fred (Amsterdam/Maeva) és de les tres la novel·la més completa. Camilla Läckberg tracta temes com la pornografia infantil o la violència de gènere. En aquesta ocasió Erica i Patrick acaben de tenir una nena. A Fjällbacka s’ha trobat el cadàver d’una nena ofegada ales aigües del mar. En un principi sembla un accident però l’autòpsia revela que els pulmons de la nena contenen aigua dolça i sabó. De sospitosos en tindrem molts i per aquest motiu, Camilla Läckberg demostra que sap jugar molt bé les seves cartes com a escriptora, creant l’atmosfera adient per mantenir la tensió del lector fins a la darrera pàgina.
Camilla Läckberg te veu pròpia en la novel·la negra actual i ofereix un estil propi allunyat de Mankells Larssons i companyia malgrat compartir gènere i nacionalitat.
L'escriptora sueca és una de les convidades a la BCNegra 2010.

1 comentari:

Marta ha dit...

Ahir vaig comprar-me "La princesa de gel" en castellà en format "butxaca". Es veu que l'escriptora havia passat per la Llibreria Bertrand en la setmana de "novel·la negra" i va deixar.hi signats alguns exemplars. Em va fer patxoca adquirir-lo.