15/6/10

TOTA UNA VIDA AMB DAVID GROSSMAN

L’escriptor israelià David Grossman, està considerat com un dels millors de la literatura israeliana contemporània. La seva obra està composada per assaigs, novel·les per a adults i obres per a nens que han estat traduïdes a vint-i-sis llengües.
Grossman ha rebut nombrosos premis literaris, el darrer ha estat el Premi de la Pau dels llibreters alemanys gràcies a la novel·la Tota una vida (Ed.62/Lumen).
El jurat del Premi de la Pau dels Llibreters Alemanys destaca Tota una vida «un dels autors més importants d'Israel i un partidari actiu de la reconciliació entre israelians i palestins». Així mateix considera que «en les seves novel·les, assaigs i relats, Grossman ha tractat sempre d’entendre i descriure no només la pròpia posició sinó també les opinions dels que pensen diferent. David Grossman dóna veu literària a aquesta difícil coexistència. Els seus llibres il·lustren fins a quin punt només es pot posar fi al cicle de violència i odi a l’Orient Mitjà mitjançant l’escolta, la contenció i el poder de les paraules».
David Grossman també és conegut pel seu vessant pacifista, tema molt present en totes les seves obres i que des del 2006, arran de la mort del seu fill petit, amb tan sols vint anys, durant la segona guerra del Líban.
Tota una vida, arrenca l'any 1967, durant la Guerra dels Sis Dies, l’Ora és reclosa amb dos joves més, l’Avram i l’Ilan, en un pavelló hospitalari de Jerusalem. En aquest ambient aïllat neix una gran amistat que portarà al matrimoni de l’Ora i l’Ilan i al naixement de l’Adam i l’Ofer.
Ara, l’Ofer, el fill petit de la parella, té vint anys, i tot i que ja ha complert amb el servei militar obligatori, accepta participar en una operació especial, en contra dels desitjos pressentiments de la seva mare.
Ella, tot just divorciada, acompanya el seu fill al campament i, torbada i amoïnada, de sobte pren una decisió sorprenent: mentre l’Ofer estigui en combat, ella no es quedarà a casa, esperant notícies, sinó que emprendrà l’excursió a Galilea que havia projectat amb ell i creuarà a peu el territori israelià, perquè mentre fugi, mentre es mogui, cap soldat podrà localitzar-la per donar-li la notícia i fer oficial la mort del seu fill i potser així aconseguirà conjurar el perill i evitar la desgràcia.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ès d'aquells llibres que no hi pogut acabar i sap greu quan ès d'un autor reconegut, pacifista i
que dona una visió d'un lloc tant
interessant com Israel.
M'agradaria que algú recomani un altre llibre d'aquest autor a veure
si m'atrapa.