24/11/10

ANA MARIA MATUTE, PREMI CERVANTES 2010.

L'escriptora catalana Ana María Matute, de 85 anys, ha guanyat el Premi Cervantes 2010, el guardó més important de les lletres hispanes, que concedeix el Ministeri de Cultura en reconeixement al conjunt de l'obra d'un escriptor.
La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, després de la reunió del jurat, ha explicat que a l'última votació s'ha aprovat el nom de Matute per majoria.
Ana María Matute, que va néixer a Barcelona l'any 1925, ha estat una de les eternes candidates per a aquest prestigiós guardó.
Ana Maria Matute destaca en els seus contes i novel·les, temes recurrents com la Guerra Civil espanyola i la postguerra, la incomunicació o la injustícia social. És membre de la Real Academia Española, autora de gairebé una vintena de novel·les i altres tants relats i contes. Té, entre molts d'altres, el Premi Planeta, el Nadal, el Nacional de Literatura, el Nacional de les Lletres Espanyoles.
Als seus 85 anys, l’autora entre d’altres de Olvidado rey Gudú, encara segueix en forma i en aquests moments es troba escrivint una nova novel·la que de moment no ha volgut revelar el seu argument. Fa poques setmanes l'editorial Destino ha publicat
La puerta de la luna, on Matute, recopila tots els contes de la seva carrera. En aquest volum recull l’obre narrativa breu amb títols com Algunos muchachos o Historias de la Artámila.