13/11/10

ELS PREMI CIUTAT D'ALZIRA APOSTA PER L'HUMOR.

L'humor protagonitza el Premi Ciutat d'Alzira. Joaquim Biendicho amb Els embolics dels Hoover ha estat guardonat a la categoria de novel·la.

L’escriptor de Tarragona Joaquim Biendicho és el guanyador del XXII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb Els embolics dels Hoover. Aquesta novel·la ens acosta la divertida persecució per Europa d’uns americans ben singulars que es mouen a ritme frenètic per diferents ciutats turístiques. Tot comença quan una de les filles dels Hoover fuig amb el malabarista que entreté el passatge del creuer pel Mediterrani que gaudeix tota la família. S’inicia així la recerca de la jove per diferents ciutats turístiques, encapçalada pel senyor Hoover, que s’oposa a aquella relació. Aquesta pintoresca aventura permet descobrir les ciutats per on viatgen i el caràcter estrafolari dels protagonistes.

Josep Millo, ha guanyat el XV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil per El verí de la cobra, Es tracta d’una història original amb bones dosis d’humor. Els protagonistes del relat, mare i fill, viatgen a Egipte i en una botiga de souvenirs adquireixen una peça magnífica protegida per un estoig de fusta, que, sense sospitar-ho, amaga una cobra d’or, una joia mil·lenària valuosíssima. Aquest descobriment serà el principi d’un malson que posarà en perill les seues vides
La novel·la Barça ou barzakh!, de Gemma Pasqual, ha estat distingida com a finalista del Premi Bancaixa, on o narra el viatge de dos joves senegalesos que volen embarcar-se en una pastera rumb al paradís: Europa. Sense importar-los els riscos, comparteixen la mateixa il·lusió, aconseguir una vida millor.
Vicent Enric Belda, autor de El secret de Meritxell, ha estat guardonat amb el XV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.És un relat també amb reminiscències egípcies protagonitzat per Meritxell, una noia amb una tendència natural a somiar desperta que veurà capgirada la seva existència per un gatet que troba al jardí. Després, per un sortilegi, Meritxell es convertirà en un ésser molt diferent, en una súbdita de Bastet, la gata deessa.

El XVI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General ha estat per a David Bueno per L’enigma de la llibertat. Una perspectiva biològica i evolutiva de la llibertat humana.

L’XII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta ha correspost a El valencianisme de la Renaixença, de Rafa Roca. El llibre fa un repàs a l’activitat cultural durant la Renaixença, en la segona meitat del segle xix, sobretot a través dels certàmens literaris coneguts com Jocs Florals.
El V Premi de Poesia Ibn Jafadja l’ha guanyat Iban L. Llop amb Batalles de Sardenya. Aquest poemari completa la trilogia sobre l’experiència vital de l’autor a Itàlia, amb Crònica de Calàbria (2009, Premi Alfons el Magnànim) i Llibre de Nàpols (2003, Premi Ausiàs March). Iban L. Llop (Borriana, 1975) és filòleg i actualment exerceix com a professor llengua i literatura catalana a la Universitat de Sàsser (Sardenya).
El V Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca ha estat per a Miquel Àngel Vidal amb La nit de glòria d’A.M.