19/11/10

NOVETATS PER RECORDAR EL CENTENARI DE LA MORT DE TOLSTOI.

El 20 de novembre es celebra el centenari de la mort de l’escriptor Leo Tólstoi. Bona part de la seva obra s’ha reeditat i els seus clàssics Guerra i pau i Anna Karènina tornen a estar d’actualitat.
Tolstoi va destacar per la seva literatura i pel seu ideari basat en la noció de resistència pacífica. Les seves idees van ser escrites en llibres cm "El Reino de Dios está en vosotros (Kairos) que va influir en personalitats del segle XX com Gandhi i Martin Luther King. A més d'escriptor i filòsof, va ser un anarquista cristià, un pacifista, un reformador de l'educació i un vegetarià.
Per recordar la figura i l’obra de Tolstoi, han aparegut força novetats que mantenen el mite de l’escriptor rus encara ben viu.
Mauricio Wiesenthal ha publicat el llibre El viejo León.Un retrato literario (Edhasa, 2010). Wiesenthal ens oferix una bona aproximació a la vida i obra de l'autor rus. Podeu escoltar també l'entrevista realitzada a L'illa dels llibres amb Mauricio Wiesenthal en aquest enllaç.
També cal destacar la recuperació del clàssic Guerra y Paz que han fet les editorials El Aleph i el Taller de Mario Muchnik. Com a fet destacable, la novel·la ha estat traduïda directament del rus al castellà per Lydia Kúper
L’editorial Alcantilado publicarà el 3 de desembre Vida de Tolstói del premi Nobel Romain Rolland. Es tracta d’una molt bona biografia escrita l’any 1919 després de l’escriptor rus
La periodista Grazia Livi ens ofereix un relat sobre la lluna de mel de Tosltoi i la seva dona a El marido impaciente (Alfaguara).
Els Diarios de Sofia Tolstoi (Alba), i Sobre mi padre, de Tatiana Tolstoi (Nortesur) completen algunes de les novetats aparegudes en el centenari de la mort de Tolstoi.