7/11/10

LA SAGRADA FAMÍLIA SEGONS GAUDÍ.

La Sagrada Família segons Gaudí
Armand Puig
Proa
280 pàgines

Aquest llibre pretén traçar la cartografia d’un edifici que molts consideren «la catedral d’Europa», i alhora fer emergir el teixit conceptual que Gaudí va anar construint a mesura que la Sagrada Família creixia.
A diferència de tants altres edificis, aquí l’arquitecte mai no va posar fre a la seva creativitat, mai no va fer plànols exhaustius de la seva obra. Més encara, va manifestar que els qui vindrien després d’ell haurien de prendre les seves pròpies decisions.
Tanmateix, Gaudí va poder veure construïts alguns elements del seu projecte (una torre, un llenç d’absis, un bocí petit de claustre, la cripta). I, a més, va deixar moltes indicacions als seus deixebles i successors, en forma oral i en forma de maqueta i d’esbós. Per això és possible escriure un llibre com aquest, on es pretenen explicar les raons d’una arquitectura impregnada de símbols cristians, la Sagrada Família que Gaudí va concebre. Pròleg d'Armand Puig

Gaudí volia que la “seva” obra es veiés de tot arreu i aquesta voluntat podem dir que s’ha aconseguit. Avui en dia la Sagrada Família ha donat la volta al món i són molts els turistes que la visiten a diari.
Gaudí va deixar la seva obra tot just començada, i ara, després de 125 anys de treballs està gairebé enllestida.
Armand Puig ofereix a La Sagrada Família segons Gaudí . Comprendre un símbol, tot un seguit d’explicacions que repassen el sentit dels símbols de tots els elements del temple, amb esquemes explicatius de les façanes i de l’interior. Es tracta d’un dels llibres més complerts per comprendre el Temple de la Sagrada Família amb tota la seva dimensió artística i també religiosa. Armand Puig també ens descriu la personalitat d’Antoni Gaudí, i com es concep el temple a través de la natura i de la Bíblia. La descripció de la Sagrada Família com la Nova Jerusalem. De fet, el propi Armand Puig la defineix com la “catedral d’Europa”.
Aquest excel·lent assaig ens permetrà conèixer i comprendre millor l'obra d'Antoni Gaudí, que està a punt de ser consagrada com a basílica pel papa Benet XVI.
Armand Puig i Tàrrech és prevere, doctor en Ciències Bíbliques i degà de la Facultat de Teologia de Catalunya. President electe de la Studiorum Novi Testamenti Societas i membre de l’Associació Bíblica de Catalunya, ha escrit nombrosos articles i llibres sobre temàtica bíblica, sobretot Jesús. Un perfil biogràfic (2004), Els evangelis apòcrifs (I) (2008) .