31/3/09

ENTREVISTA AMB LLUÍS-ANTON BAULENAS

Editorial: Proa
Pàgines: 336
Lluís-Anton Baulenas ha aconseguit amb El nas de Mussolini el darrer Premi Sant Jordi.
Situada a principis del segle XX, Baulenas contrueix una història marcada per una època políticament moguda. Espanya viu sota la dictadura de Primo de Rivera, els moviments anarquistes i comunistes es mobilitzen per defensar els seus ideals.
El nas de mussolini arrenca d’un episodi històric. Violeta Gigson atempta contra el dictador italià Mussolini el 7 d’abril de 1926. L’atemptat només produceix una petita ferida al nas del dictador. Aquest fet serà important en el desenvolupament de la novel·la i també per la protagonista,Berta Panatis, una jove revolucionària que té la missió d’assassinar el dictador Primo de Rivera. Mentre espera l’ordre d’executar l’atemptat, s’amaga en un poble dels Pirineus amb el seu pare. Però van passant els anys i l’ordre no acaba d’arribar.
Baulenas, com també ha fet en d'altres novel·les, porta als seus personatges al límit de la supervivència.
Berta, sola i aïllada, en la misèria, com més temps passa, amb més força s’aferra als ideals que li serviran per poder resistir durant tot aquest temps.
El nas de Mussolini també ens ofereix altres personatges secundaris que vesteixen la història. Entre ells el cacic del poble en Joaquim Xernac i Carlota Monrós treballadora de correos i que serà un personatge important en la novel·la.
Podeu escoltar l'entrevista amb LLuïs-Anton Baulenas parlant d'aquesta darrera novel·la.