9/5/10

150 ANYS DEL NAIXEMENT DE J M BARRY, EL CREADOR DE PETER PAN.

Avui va 150 que va nèixer J.M Barry, el creador de Peter Pan. Nascut a Kirriemuir a lany 1860, l’escriptor escocès quedaria sempre lligat al nom del seu personatge més conegut; Peter Pan.
Amb aquest personatge, Barry aconseguia parlar dels anhels de retorn a la infantesa que la majoria de les persones porten dins.Nascut al si d'una família d'artesans d'escassos recursos, va tenir una infantesa infeliç. La mort d'un germà, quan ell comptava amb prou feines sis anys, va alterar profundament la vida familiar i va trastornar la salut mental de la seva mare, que es va convertir en una persona desequilibrada, autoritària i inflexible, la influència del qual i record va pesar sobre James durant la resta de la seva vida.
1902 publica el llibre de contes Little white bird, on apareix per primera vegada el personatge de Peter Pan. El 1904 acaba l'avui mundialment famosa Peter Pan i el 27 de desembre de 1904 es va representar per primera vegada.
JM Barrie tracta els seus dos temes favorits, la conservació de la innocència infantil i el que considerava l'instint femení de la maternitat. L'etern adolescent Peter Pan, era un estrany personatge que se'n va anar de casa quan tenia set dies per no convertir-se en home. Es va negar a créixer, a assumir responsabilitats i a comprometre's amb un amor. Aquest personatge fantàstic va ser immortalitzat en una estàtua que pot veure's als jardins londinencs de Kensington.Després de convertir-se en escriptor famós, ell mateix confessaria moltes vegades que el seu desig més profund hauria estat recuperar els anys feliços de la seva primera infantesa.
El cinema ha adaptat en moltes ocasions Peter Pan amb versions més o menys encertades.
El personatge de Peter Pan encara continiua viu i esperant noves adaptacions i versions de la seva història. De ben segur que tots portem un Peter Pan dins nostre.

1 comentari:

Elfreelang ha dit...

Sempre m'ha interessat molt Peter Pan i el seu autor ...fas bé de fer-ne ressò de l'efemèride