17/4/10

LA CASA DE GEL. Joan Pons

Editorial: Bromera
Pàgines: 206

Em dic Simó Vallès i sóc l’home més lleig del món

Aquesta és la carta de presentació del protagonista del novel·la La casa de gel de l’escriptor menorquí Joan Pons.
La casa de gel narra la història d’en Simó que després d’estudiar ciències de la informació a Barcelona, torna a Menorca amb el triple objectiu de trobar feina, escriure una novel·la i casar-se. Enamorat d’una bella peixatera, anomenada Eulàlia i que treballa de periodista i reescriu la novel·la que ha de fer que aquesta l’estimi a pesar dels seus trets simiescos.
La casa de gel està inspirada en la llegenda russa que l'emperadriu Anna Ivanovna l'any 1740 va fer construir una casa de gel on hi va tancar el bufó de la cort i una criada per simular un casament i que hi passessin la nit de noces
El pare del protagonista, Arístides Vallès, un veterà de la División Azul, va escoltar durant el setge de Leningrad, aquesta llegenda i en tornar de Rússia convertit en un heroi, decideix protegir el fill i la dona d’uns fets esgarrifosos ocorreguts al final de la Guerra Civil Espanyola.
El pare del protagonista, veterà de la División Azul, va sentir aquesta història durant el setge de Leningrad, i després construeix una casa de gel simbòlica per protegir la seva dona i el seu fill d'un secret inconfessable.
La casa de gel va obtindre el XXI Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira.

2 comentaris:

El veí de dalt ha dit...

Hi ha un debat obert sobre el llibre al web QL. Per qui el vulgui seguir...

Gabriel ha dit...

Tot i que no crec massa en els premis literaris, cal dir que el Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira sempre ha premiat llibres amb bones històries.
N'he llegit algún bon comentari.
Si més no és una bona garantia...