5/4/10

L'ORIGINAL DE LAURA. Vladimir Nabokov

Editorial: Ed 62/Anagrama
Pàgines: 168

Vera Nabokov, la dona del gran escriptor Vladimir Nabokov va salvar del foc la novel·la Lolita. La història diu que va fer el mateix amb L’original de Laura que ara es publica en català i castellà.
Uns trenta anys després de la mort de Vladimir Nabokov ens arriba un dels secrets més guardats de la literatura contemporània: la primera versió de la seva última novel·la, una obra mestra inacabada que durant anys ha despertat la curiositat de crítics i lectors. L’escriptor era conscient que no podria acabar-la i va demanar a la seva dona que la cremés.
Per sort la seva dona no li va fer cas i no va llençar al foc les 138 fitxes manuscrites a llapis de l’obra innacabada.
Durant tres dècades L’original de Laura ha estat en una caixa cuirassada en un banc de Suïssa, esperant la seva publicació. Finalment el seu fill Dimitri Nabokov va accedir a publicar-la.
La novel·la es publica en contra de la voluntat de l’escriptor Vladimir Nabokov que va demanar en el seu testament que L’original de Laura fos destruïda. La pregunta en aquest cas és la següent: s’ha de publicar una novel·la en contra de la voluntat expressada pel propi autor?

1 comentari:

Marta M.Q. ha dit...

Que interessant! Bon post. Tinc pendent llegir-me Lolita... Jo opino que si l'autor va demanar que no es publiqués, se l'ha de respectar.