21/4/10

LES RECOMANCIONS DE SANT JORDI 2010: NOVEL·LA EN CATALÀ

Diuen que aquest Sant Jordi els autors de casa funcionaran molt bé. De fet, el Sant Jordi 2010 destaca per la bona qualitat de les novel·les en català.
A banda dels premis litearis que sempre ajuden com Se sabrà tot de Xavier Bosch, darrer premi Sant Jordi, Tenim un nom de Vicenç Villatoro recent guanyador del premi Ramón Llull, Llucia Ramis premi Josep Pla amb Egosurfing, Joan Pons Premi Ciutat d'Alzira amb La casa de gel.
La producció catalana compta també amb novetats ben originals com l’exercici literàri de l’escriptor Joan-Lluís Lluís amb Xocolata desfeta que ens explica una mateixa història narrada de 123 maneres diferents.
Vicenç Pàges Jordà a Els jugadors de whist ha estat capaç de parlar de la generació dels 70 i Iolanda Batallé amb La memòria de les formigues ha demostrat la seva qualitat en el seu debut literari amb una història plena d’optimisme i vitalitat. Qui també debuta és Pius Alibek amb Arrels Nòmades on ens descobreix la seva infància i joventut a l’Irak.
Les maletes perdudes de Jordi Puntí també és una bona aposta per aquest Sant Jordi amb una història original d’un home que té quatre fills de quatre dones diferents i que viuen ens diferents ciutats.
L’any passat una de les sorpesses del Sant Jordi va ser Olor de Colònia de Silvia Alcantara. La vida en una colònia tèxtils de mitjans del segle XX va agradar i força i segurament que aquest any continuarà amb l’èxit.
Dels habituals i dels escriptors consagrats tenim Emili Teixidor que segueix el camí de Pà negre amb Els convidats i Ferran Torrent que segueix oferint històries de la seva València a El Boulevard dels francesos.
Josep Maria Espinàs amb 83 anys encara continua oferint novetats i aquest any presenta I la festa segueix, i l'escriptora d'Alcoi, Isabel Clara Simó retrata els diferents tipus d’homes a Homes. Maria Barbar vint-icinc anys després de publicar Pedra de Tartera ha publicat La pressa del temps, un llibre on inclou 27 relats. Qui també ha publicat un llire de relats és Empar Moliner a No hi ha terceres persones, on segueix demostrant la seva ironia.
La literatura en català aquest any gaudeix de bona salut.

1 comentari:

Judith Mateu ha dit...

Buf!! No sé quin escollir!! N'hi ha uns quants que sonen bé!! Gràcies per les recomanacions!! Són una guia genial!