10/4/10

XOCOLATA DESFETA. Joan-Lluís Lluís

Editorial: La Magrana
Pàgines:238

Com cada primer dijous de mes, anava a prendre una xoco- lata desfeta al carrer Petritxol. Però no vaig poder anar més lluny de la botiga de paraigües del número disset, ja que una noia em va aturar, amb l’aire malhumorat. Era força bonica, duia els cabells llargs i negres i una arracada al nariu esquer- re. Va cridar: «Jo també sóc de Cassà de la Selva» i, sense deixar-me temps per contestar, va treure un ganivet de la seva bossa i va clavar-me’l a la panxa.
Em vaig despertar dos dies més tard, a l’hospital. Prop meu, un policia d’uniforme semblava vigilar-me. La seva primera pregunta va ser: «Somreia, mentre us apunyalava?»
(Xocolata desfeta, Joan- Lluís Lluís)

Joan-Lluís Lluís, nascut al Rosselló ens ofereix a Xocolata desfeta un exercici força interessant on ens presenta cent vint-i-tres versions diferents d'un mateix relat.
Aquesta idea no és nova, a l’any 1947 l’escriptor francès Raymond Queneau va publicar 'Exercices de style' (Gallimard), en què es va proposar d'escriure la mateixa història de noranta-nou maneres diferents.
Estils literaris diferents com el Haiku, el cal·ligrama, relats inspirats en pintors com Miró, Vermeer, Renoir i també imitant escriptors com Ausiàs March, Salvat-Papasseit, Salvador Espriu o Josep Pla.
Un exercici literari excel·lent el que ens ofereix Joan-Lluís Lluís.

6 comentaris:

Mireia ha dit...

El tinc encomanat!!

Marta F. ha dit...

"si , como homenajes a Queneau y a Pérec"

Joaquin ha dit...

"Le he echado un vistazo en alguna librería, y me ha parecido muy ocurrente. Hay versiones alucinantes, disparatadas, divertidas... Un ejercicio de lenguaje, una lección de estilos magistral."

Marta ha dit...

aquat cau el dia 23"

Elara ha dit...

El llegiré

ia ha dit...

123 maneres de veure la mateixa història..(més o menys) un llibre per tenir-lo a la vora i anar-lo llegint..
Tant o més curioses les explicacions del making off.