10/10/10

DAVID GROSSMAN REP EL PREMI DE LA PAU.

L’escriptor israelià David Grossman rep avui el Premi de la Pau dels Llibreters Alemanys, un dels premis literaris més prestigiosos d’Alemanya. Ho fa en el marc de la Fira del Llibre de Frankfurt.

Els llibreters alemanys han volgut amb aquest guardó honorar «un dels autors més importants d'Israel i un partidari actiu de la reconciliació entre israelians i palestins».
David Grossman també és conegut pel seu vessant pacifista, tema molt present en totes les seves obres i que des del 2006, arran de la mort del seu fill petit, amb tan sols vint anys, durant la segona guerra del Líban.

Aquest any ha publicat,Tota una vida,(Ed.62) una història que arrenca l'any 1967, durant la Guerra dels Sis Dies. L’Ora éstà reclosa amb dos joves més, l’Avram i l’Ilan, en un pavelló hospitalari de Jerusalem. En aquest ambient aïllat neix una gran amistat que portarà al matrimoni de l’Ora i l’Ilan i al naixement de l’Adam i l’Ofer.Ara, l’Ofer, el fill petit de la parella, té vint anys, i tot i que ja ha complert amb el servei militar obligatori, accepta participar en una operació especial, en contra dels desitjos pressentiments de la seva mare. Ella, tot just divorciada, acompanya el seu fill al campament i, torbada i amoïnada, de sobte pren una decisió sorprenent: mentre l’Ofer estigui en combat, ella no es quedarà a casa, esperant notícies, sinó que emprendrà l’excursió a Galilea que havia projectat amb ell i creuarà a peu el territori israelià, perquè mentre fugi, mentre es mogui, cap soldat podrà localitzar-la per donar-li la notícia i fer oficial la mort del seu fill i potser així aconseguirà conjurar el perill i evitar la desgràcia