13/10/10

EL BROOKLYN DE COLM TÓIBÍN.

Brooklyn
Colm Tóibín
Amsterdam/Lumen
240 pàgines.


La novel·la Brooklyn de Colm Tóibín narra el drama de la immigració, explicant la història de l'Eilis, una noia irlandesa que viu a l'Enniscorthy dels anys cinquanta i que de cop i volta es veu abocada a emigrar als Estats Units.

Colm Tóibín manté una estreta relació amb Catalunya, de fet des de els anys 70 ha viscut en alguna ocasió algunes temporades a Barcelona. Malgrat aquest fet i haver publicat Homage to Barcelona, la seva obra no ha estat traduïda al català excepte Un llarg hivern al 2007 (La Campana) i Brooklyn que l’editorial Amsterdam ha publicat recentment. Tóibín està considerat com un dels escriptors irlandesos més importants. La seva obra parla força sovint de la seva Irlanda natal, la homosexualitat i la literatura.
Ara a Brooklyn tracta temes com el destí, la familia i l'amor, protagonitzada per Ellys Lacey, una noia de família humil que viu en un petit poble del sud-est d'Irlanda. Ellys com tants d'altres irlandesos, no troba feina, de manera que, quan se li ofereix una feina a Amèrica del Nord, no dubta d'acceptar-la. A poc a poc, Ellys s'obre pas en el Brooklyn dels anys cinquanta malgrat la nostàlgia patent. Eilis s’enamora d’un jove anomenat Tony i quan tot sembla a funcionar rep notícies tràgiques d’Irlanda que l'obliguen a tornar i enfrontar-se a tot allò del que ha fugit.
Brooklyn ha estat com la millor novel·la britànica del 2009, guanyant el popular premi Costa Prize.