19/10/10

TEA - BAG de HENNING MANKELL.

Tea-bag
Henning Mankell
Tusquets
368 pàgines

Era una bodega plena de somnis, o potser era més exacte dir que es tractava d’una bodega plena d’il·lusions. Tots els que esperaven en la foscor de la platja del Marroc, en mans d’àvids contrabandistes de diversos racons del món, van remar cap al vaixell amb els llums apagats, cap a l’ancoratge. Els mariners, reduïts a ombres xiuxiuejants, els van empènyer sense miraments dins la bodega, com si fossin esclaus dels temps moderns. No duien cadenes als peus. Les seves cadenes eren els somnis, la desesperació, tota la por amb què havien fugit d’un infern terrenal en un intent d’aconseguir la llibertatLa Europa. ¡Van ser-hi tan a prop! Abans que el vaixell s’enfonsés i els mariners grecs desapareguessin en bots salvavides i abandonessin la gent arraulida a la bodega a la seva sort. (Fragment de Tea-Bag de Henning Mankell)

Henning Mankell deixa de banda la novel·la negra per endinsar-se a Tea-bag, en una història sobre la situació que pateixen els immigrants. El protagonista és el poeta suec Jasper Humlin que viu una vida dedicada a la poesia. Un bon dia el poeta s’interessa per la vida d’unes immigrants que assisteixen a una lectura pública de la seva poesia. Gràcies a elles, Jesper serà testimoni de les vexacions que pateixen els qui emigren a Europa buscant la llibertat.
Però sobretot es mostra interessat en la història de Tea-Bag, una jove africana que li explica la fugida del seu poble, el viatge cap al nord, passant per les costes espanyoles, fins la seva arribada a Suècia.
Al marge de les novel·les protagonitzades per l'inspector Wallander, Mankell ha escrit novel·les com El hijo del viento o El ojo del leopardo on deixa de banda el gènere negre.