21/10/10

ENTREVISTA AMB COIA VALLS, AUTORA DE "LA PRINCESA DE JADE"

Coia Valls debuta com a novel·lista amb La princesa de Jade (Columna) la novel·la que ha guanyadora del darrer Premi Nestor Lujan de Novel·la històrica. La ruta i la cerca de l’origen de la seda és el punt de partida de la novel·la.

Situada a Bizanci a l’any 551 dc, just en el moment que l’emperador Justinià decideix organitzar una expedició a la xina per tal de cercar el secret de la seda.
Bizanci malgrat ser tota una potència necessitava saber el gran secret de l’origen de la seda i així no haver de pagar l’alt preu que marcaven els comerciants d’orient.
La princesa de Jade és la història d’un viatge d’occident a orient passant per ciutat emblemàtiques de la ruta de la seda com Samarkanda, per aquest motiu els personatges viuen altres realitats.
L’expedició de l’emperador està formada per diferents expecialistes en el seu terreny. És tracta d’una missió secreta i està encapçalada per un cap militar, Lysippos, en Rashnaw un monjo nestorià i el seu novici, un mestre teixidor en Xenòs i el seu fill Urian i d’altres membres que intentaran buscar el secret més ben guardat.
La gran majoria són personatges masculins però els femenims són
l’autèntic motor de la història. Es tracta de tres dones, de diferents orígens, cultures i religions
Per aquest motiu, la novel·la està dividida en tres parts i cadasqujna d’elles amb una protagonista diferent. En la primera és l’emperadriu Teodora qui cobra protagonisme, de fet, és ella qui planteja la possibilitat de realitzar l’expedició a l’Orient. A la segona part és Najaah, una nòmada de la tribu Zaqif i finalment la darrera protagonista és Yu, la princesa de Jade, de la dinastia Liang
Coia Valls ha trigat dos anys per escriure la novel·la i ha demostrat amb La princesa de Jade la seva capacitat com a escriptora amb una història que combina, aventura, amor i drama.
L'illa dels llibres ha entrevistat a l'escriptora Coia Valls.