7/10/10

MARIO VARGAS LLOSA GUANYA PREMI NOBEL DE LITERATURA

Contra tot pronòstic el peruà Mario Vargas Llosa ha estat guardonat amb el Premi Nobel de literatura 2010. Etern aspirant al premi, finalmet, Vargas Llosa ha aconseguit guanyar-lo.
L'Acadèmia Sueca ha destacat "la manera mordaç de retratar la resistència, la revolta i la derrota de l'individu en les diferents estructures de poder" de Mario Vargas Llosa, el primer escriptor de parla hispana que guanya el Nobel de Literatura des que ho va fer el mexicà Octavio Paz, el 1990.
Nascut a la ciutat peruana d'Arequipa el 28 de març de 1936, Mario Vargas Llosa va publicar l'any 1956 un llibre de relats sota el títol de Los jefes. La novel·la va obtindre el premi Leopoldo Alas Clarín. L'obra La ciudad y los perros va suposa un gran reconeixement a l'autor peruà (Premi Biblioteca Breve de 1962 i Premi de la Crítica el 1963). La segona novel·la la publicaria més tard sota el títol de La casa verde.
També ha publicat altres novel·les que han estat un èxit editorial com La tía Julia y el escribidor,La guerra del fín del mundo, Travesuras de la niña mala, Conversaciones en la catedral o La fiesta del chivo.
Vargas Llosa ha publicat també estudis i assaigs (com La orgia perpétua, La verdad de las mentira i La tentación de lo imposible). Entre els altres guardons que ha rebut per la seva obra literària destaquen el Premi Cervantes, el Príncep d'Astúries, el PEN/Nabokov i el Grinzane Cavour.
En les darreres hores els principals candidat per guanyar el Premi Nobel eren Cormac McCarthy, l'hongarès Peter Nadas, Haruki Murakami, l'australià Gerald Murnane i Ngugi wa Thiong'o.
El proper 3 de novembre l'editorial Alfaguara publicarà la novel·la El sueño del celta.