27/10/10

MOR EL LINGÜISTA I PREMI D'HONOR DE LES LLETRES CATALANES, JOAN SOLÀ.

El lingüista Joan Solà ha mort avui als 70 anys d'edat. Nascut a
Bell-lloc d'Urgell, l'any 1940, Solà ha estat lingüista, catedràtic de Llengua Catalana de la Universitat de Barcelona, màster en lingüística per la Universitat de Reading (Regne Unit), vicepresident segon de l'Institut d'Estudis Catalans i doctor honoris causa per la Universitat de Lleida.
Autor d'una quarantena de llibres sobre llengua, especialment sobre sintaxi. Solà va dirigir la Gramàtica del català contemporani. Entre els seus llibres hi ha "Història de la lingüística catalana", "Gramàtica del català contemporani" i "Lingüística i normativa".L’any 2009 l’editorial La Magrana va publicar Plantem cara, un recull d'articles majoritàriament publicades al diari Avui en una secció anomenada «Parlem-ne», on Joan Solà feia una defensa de l'ús de la llengua.
Joan Solà va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
Joan Solà escrivia en el seu darrer article al diari Avui:
“estic completament convençut de dues coses: primera, que si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur; i segona, del lligam inextricable entre poble, individu i llengua: una llengua no pot ser digna i mantenir-se si qui la parla no viu amb dignitat i confiança i si el poble que la té com a patrimoni no és lliure sinó que viu subjugat com nosaltres, durant segles a un Estat que sempre ens ha sigut hostil”.

4 comentaris:

Clidice ha dit...

Un dia trist per a la nostra llengua i la nostra pàtria.

Carme Gosàlbez ha dit...

Ha mort sí, però no hem d'estar tristos. Hem d'alegrar-nos que hagi viscut i treballat amb nosaltres pel futur de la nostra llengua. Des de Xàtiva, gràcies mestre.

maria ha dit...

Sap greu...

Puigmalet ha dit...

I sobretot, endavant amb la tasca!