22/9/10

100 ANYS DE L'EDITORIAL BRUGUERA

L’Editorial Bruguera celebra els seus primers cent anys amb la publicació d’un llibre commemoratiu: “100 años de Bruguera”, des de la fundació el 1910 amb el nom de “El Gato Negro”, el rellançament l’any 1940 amb el nom d’Editorial Bruguera i la creació, el 1986, d’Ediciones B després que el Grupo Z n’adquirís el fons editorial.
L’any 1910 Joan Bruguera crea l'Editorial El Gato Negro, on el 1921 va néixer la popular revista Pulgarcito. El 1939 canvia el seu nom pel d'Editorial Bruguera, que a partir dels anys quaranta del passat segle anirà creixent en importància fins a convertir-se en l'editorial més important del país. El 1986, després d'una llarga història, Bruguera tanca les seves portes. És llavors quan el Grup Zeta adquireix el seu fons adjudicant el mateix a Edicions B. És en aquesta editorial on, fins avui, se segueixen publicat novetats d'històrics de la historieta com Francisco Ibáñez o Jan, així com reeditant el fons d'aquests i altres grans autors com Víctor Mora, Escobar, Nené Estivill, Peñarroya i una llista gairebé interminable.
Ara el llibre 100 años de Bruguera recorda la història centenària de l’editorial Bruguera, artífex de publicacions com Pulgarcito, Tío Vivo, Historias Selección, el Capitán Trueno, El Jabato o Mortadelo i Filemón
La publicació de "100 años de Bruguera" es complementarà a l'octubre amb la inauguració d'una exposició commemorativa del 50 aniversari del Jabato, al centre Cívic Coll/Bruguera, que ocupa un dels antics edificis de l'editorial.

1 comentari:

Josep ha dit...

bona iniciativa! i felicitats al Màrius Serra