16/9/10

EL SECRET DEL MEU TURBANT, PREMI PRUDENCI BERTRANA 2010

La periodista Agnès Rotger i la jove afganesa Nàdia Ghulam han guanyat el 43è Premi Prudenci Bertrana, dotat amb 42.100 euros, amb la novel·la El secret del meu turbant.
El llibre narra la història real d'una jove afganesa, Ghulam mateixa, que ha de sobreviure al Kabul talibà.
Una bomba va marcar la vida de Ghulam quan només tenia vuit anys, ja que li va deixar importants seqüeles físiques i pèrdues familiars.
Va ser durant els dos anys que va estar hospitalitzada quan es va instaurar el règim talibà, ha explicat l'autora del llibre durant la presentació del premi.
Als deu anys es va vestir de noi per poder treballar, ja que els talibans no els ho permeten a les dones. Va comprar roba d'home i va suplantar el seu germà, assassinat durant la guerra civil.
Així, durant deu anys va treballar amb la identitat falsa per poder mantenir els seus pares malalts i les seves germanes petites. Això és el que han avançat les dues autores sobre la novel·la guanyadora, la primera de Rotger.
Les coautores d'El secret del meu turbant es van conèixer ara fa quatre anys, quan la jove afganesa va arribar a Catalunya per curar-se de les seqüeles que una bomba li va deixar al cos quan tenia 8 anys.
El premi Prudenci Bertrana,per primer cop i a petició del jurat té un finalista; Xavier Sala amb Les causes perdudes. Les dues novel·les seran publicades per Columna.
Durant la celebració de l'acte de lliurament de Prudenci Bertrana també s'han lliurat altres guardons:
El Premi Carles Rahola d'Assaig ha estat per a 'Llegir Maragall, ara', de Sam Abrams.
La valenciana Pepa Úbeda amb 'La meua frontera', ha guanyat el Premi Miquel de Palol de Poesia
El Premi Lletra de pàgines web ha estat 'ex aequo per 'Mapa literari 2.0', d'Espais Escrits i 'Indrets. Geografia literària dels països catalans', de la Universitat de Vic