16/9/10

JEAN ECHENOZ TORNA A CÒRRER.


Correr
Jean Echenoz
Anagrama editorial
140 pàgines

L'escriptor francès Jean Echenoz ha publicat la novel·la , Correr, on ret un homentatge particular a Emil Zátopek, un atleta txecoslovac conegut com la "locomotora humana", i que compta amb una biografia extraordinària marcada per les fugides de vàries dictadures durant el segle XX, primer de la invasió nazi del Txecoslovàquia i després dels règims comunistes.
Emil Zátopek, malgrat aconseguir tres medalles d'or en els Jocs Olímpics d'Hèlsinki del 1952, va acabar fent d'escombriaire a Praga .
Durant la segona Guerra mundial, quan els nazis envaeixen Txecoslovàquia, va ser detingut per la Gestapo i Zátopek va estar a la presó fins al 1945 , després de que les tropes russes alliberessin Txecoslovàquia.
El 1946 va participar a l’europeu d’Oslo on va quedar cinquè en la cursa de 5.000 metres, però e seu primer gran èxit arribaria amb els Jocs Olímpics de Londres el 1948 on va guanyar la medalla d’or en 10.000 metres i la de plata en 5.000. Quatre anys després, a Hèlsinki, guanyaria l’or en els 5.000, els 10.000 i la marató.
Anys més tard, retirat de l’atletisme de competició el 1958, va ser entrenador dels atletes txecoslovacs de fons fins que el 1968 va manifestar públicament el seu rebuig a l’ocupació de Txecoslovàquia per les tropes soviètiques i va ser expulsat de les Forces Armades i va haver de treballar en una mina d’urani durant sis anys. Emil Zatopek, va ser rehabilitat desprès de la caiguda del Mur de Berlín
Jean Echenoz va publicar fa tres anys Ravel, una novel·la sobre el compositor Maurice Ravel.